Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lesar u Varaždinu:

'Linić je dobar učenik Jadranke Kosor'

lesar (1)
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
02.08.2013.
u 14:07

Prodaja HPB-a, smatra, pogodovanje je stranim bankama koje bi njenim jačanjem dobile znatnu konkurenciju, smatra Lesar

Upravljanje državnom imovinom, odnosno davanje autocesta u koncesiju i prodaja HPB-a i Croatia osiguranja, svojevrsni je skandal koji su ponovo pripremili vladajući, smatra Dragutin Lesar. Šef Hrvatskih laburista u Varaždinu se osvrnuo na plan da se autoceste daju u koncesiju na 50 godina te je ustvrdio da je takav postupak, bez unaprijed poznatih uvjeta, zapravo njihova prodaja.

– Ministar Linić zastrašuje tvrdeći da neće biti novca za plaće i mirovine ako se to ne učini. Dobar je učenik Jadranke Kosor jer ponavlja njenu mantru koju je isticala prilikom uvođenja kriznog poreza. Linić mora odgovoriti na pitanje gdje je studija kojom se pokazuje opravdanost ovog poteza i zašto se odbija raspraviti naš prijedlog o mogućnosti da HAC izdaje obveznice koje bi se mogle otkupiti – istaknuo je Lesar.

Govoreći o prodaji Croatia osiguranja, istaknuo je da je riječ o vodećem osiguravatelju u regiji i da ovom prodajom država ostaje i bez kćerinski tvrtki koje svoja sjedišta i velik dio tržišta imaju i na teritoriju BiH, Srbije, Kosova i Makedonije.

– Croatia osiguranje danas vrijedi više od 12 milijardi kuna, je li realno očekivati da će netko dati toliki novac? – pita se saborski zastupnik.

Prodaja HPB–a, smatra, pogodovanje je stranim bankama koje bi njenim jačanjem dobile znatnu konkurenciju dok se istodobno saniraju manje banke u kojima su, ističe Lesar, zaduženi neki bivši ministri.

Naposljetku, od ministara Vrdoljaka i Jovanovića traži da se očituju zbog ugovora sklopljenog s norveškom tvrtkom Spectrum. Ona će, pojasnio je Lesar, u Jadranu vršiti seizmička istraživanja, a trošak će namiriti prodajom rezultata, odnosno podataka o plinskim ili nalazištima nafte na svjetskom tržištu.

– Takvi podaci predstavljaju jednu od najvrjednijih energetskih tajni svake države i moraju biti u njenu vlasništvu, kao što to predviđaju i naši zakoni. Davati nekome ugovor prema kojem može njima trgovati je nezabilježena praksa modernih europskih država – kaže Lesar.

Posebno ga čudi što je izostala reakcija Ine, odnosno MOL-a, a od spomenutih ministara očekuje javno očitovanje jer je odobrenje za potpisivanje ugovora pod krinkom znanstvenih istraživanja dalo Ministarstvo obrazovanja, iako je, tvrdi Lesar, Ministarstvo gospodarstva to najprije odbilo učiniti.

 

>> Lesar komentirao slučaj Zračne luke: Skoro sam rekao 'zaje..o'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije